Információk az elektroglottográfos vizsgálatról

Kedves Érdeklődő!

Mielőtt jelentkezne a kísérletre, kérjük, olvassa el az alábbi információkat figyelmesen. A tájékoztató elolvasása után az oldal alján lévő gombra kattintva haladhat tovább a részvételhez szükséges adatok megadására és az időpontfoglalásra.

Felkérjük,

hogy vegyen részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fonetikai Tanszékén működő Lingvális Artikuláció Kutatócsoport kutatóinak kísérletében.

A kísérlet helyszíne

az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fonetikai Tanszékén működő Lingvális Artikuláció Kutatócsoport laboratóriuma (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, 2. em. 253. szoba).

A kísérlet menete

A kísérletben a hangszalagok mozgását vizsgáljuk egy elektroglottográf nevű eszköz segítségével, valamint a beszélő hangját is rögzítjük mikrofonnal. A kísérletben a nyakra a gége magasságában egy tépőzáras pánt segítségével két elektródát rögzítünk. Az eszköz az elektródák között áthaladó kisfeszültségű áram révén képes a hangszalagok mozgásának detektálására. A használt áram mennyisége az EKG készülékéhez hasonlóan igen csekély, szabad kézzel, a bőrfelületen egyáltalán nem érzékelhető. Éppen ezért az elektródák alatt az ultrahang- vagy EKG-vizsgálatokban is megszokott konduktív gélt használunk, melyet a felvétel után papír zsebkendővel könnyedén eltávolíthat.

Az elektroglottográf használata tökéletesen fájdalommentes és az egészségre ártalmatlan. A kísérleti személyt az elektroglottográf rögzítő pántjának viselése miatt minimális kellemetlenség érheti.

A kísérlet alatt a résztvevőt mondatok felolvasására kérjük, miközben a fent említett eszközzel az artikulációs mozgásokat vizsgáljuk. A kísérlet az érzékelők elhelyezésével, eltávolításával együtt kb. 20 percet vesz igénybe.

Elállási jog

A kísérlet bármely pontján jogában áll visszavonni a részvételre vonatkozó beleegyezését (abbahagyni a kísérletet) és további indoklás nélkül távozni. Ezen kívül jogában áll az addig felvett adatok felhasználását szóban vagy írásban megtiltani. Ezek a döntések Önre nézve semmiféle hátrányos következménnyel nem járnak.

Visszajelzés

A kutatási folyamat jellege miatt nem áll módunkban egyéni visszajelzést adni a feladatok teljesítéséről. A kutatás lezárását követően azonban kérheti az eredmények összesített, névtelen ismertetését a kutatásvezetőktől.

Figyelem! A kutatás nem áll kapcsolatban orvostudományi kérdésekkel, eredményei a betegellátásban nem hasznosíthatók, nem minősül klinikai vizsgálatnak, sem orvostudományi kutatásnak. A kutatás nem irányul betegségek kórismézésének, gyógykezelésének, megelőzésének és rehabilitációjának javítására, okainak és eredetének jobb megismerésére sem. Az egészségügyi állapotát érintő visszajelzést a kutatás lezárulta után sem biztosítunk, ilyen eredmény nem is keletkezik.

Névtelenség biztosítása

A kísérlet során készült felvételt név és egyéb azonosításra alkalmas információ nélkül rögzítjük, és jelszóval védett, zárt helyen őrzött adattárolókon tároljuk. Az eredményeket kizárólag tudományos célokra (konferencia-előadások, publikációk) használjuk fel, és a kísérlet résztvevőinek azonosítását kívülállók számára semmilyen körülmények között nem tesszük lehetővé.

További információért

forduljon a kísérletvezetőhöz, illetve a kutatásért felelős vezetőhöz, dr. Markó Alexandrához a marko.alexandra[kukac]btk.elte.hu e-mail címen.

Az alábbi gombra kattintva haladhat tovább a részvételhez szükséges adatok megadására és az időpontfoglalásra. A gombra kattintva egyúttal arról is nyilatkozik, hogy a fenti információkat elolvasta és elfogadja.

Jelentkezem!