Kutatók éjszakája 2018

A hang és ami mögötte van: a beszéd- és énekhangképzés műszeres vizsgálata

Kutatók Éjszakája a LingArt Kutatócsoport szervezésében

Helyszín: Budapest VIII. ker., Múzeum krt. 4/A 2. em. 248–254. szoba

Időpont: 16:00 – 19:00

A beszéd és az éneklés hátterében képzőszerveink összehangolt, együttes működtetése áll. A hangzás vizsgálata akusztikai elemzéssel lehetséges, a képzőszervek működésének vizsgálatára pedig különféle olyan eszközöket alkalmazhatunk, amelyek a közvetlenül nem látható artikulációs mozdulatokat teszik láthatóvá. Ilyen például az elektroglottográf/laringográf, amely a hangszalagok működéséről ad információt, illetve a nyelvultrahang, amely a nyelvünk mozgásáról alkot képet.

Programok

Előadások

Artikulációs kutatások a 21. században címmel előadást tartunk 17.00–17.20 és 18.00–18.20 órakor az A épület 2. emelet 251-es szobában.

Bemutatók

A termek előtti folyosón, 16 órától 19 óráig folyamatosan (előzetes jelentkezés nem szükséges). A látogatók a beszéd és az éneklés artikulációs és akusztikai elemzésének legérdekesebb eredményeiből kapnak ízelítőt.

Kísérleti személy leszek!

A fonetikai laboratóriumokban, előzetes jelentkezés alapján.

A vállalkozó kedvűek saját képzőszerveik működésébe is betekintést nyerhetnek a kutatócsoport műszereinek, az elektroglottográfnak és a nyelvultrahangnak a segítségével.

A kísérletekről az alábbi, a képek melletti piros gombokra kattintva olvasható részletesebb ismertetés, valamint ugyanitt van mód időpont foglalására is.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az eszközök kipróbálásához 18 év alattiak esetében szülői beleegyező nyilatkozat szükséges, melyet kérjük, hogy a jelentkezők egy darab eredeti példányban, a szülő(k) aláírásával hozzák magukkal a rendezvényre. A nyilatkozat ide kattintva elérhető.

 

Regisztráció lezárult

 

 

Regisztráció lezárult