Előadásaink a Kutatók éjszakáján

Ezúttal immár jelenléti formában is találkozhatnak velünk a Kutatók éjszakáján, a program leírását lásd alább. Aki azonban mégsem tud ellátogatni hozzánk, annak ajánljuk a tavalyi Kutatók éjszakájára készített videónkat, amely változatlanul elérhető itt:

https://www.youtube.com/channel/UCUiP6wdAFBK4TxRojYZ-ssg

A kutatócsoport idei programja:

A FONETIKÁTÓL A XIAOMIIG

A fonetika a beszéd tudománya, a létező legrövidebb meghatározás szerint. Igen ám, de ha belegondolunk, hogy a beszéd milyen komplex, mennyire változatos és változékony, és milyen sok körülménytől függ a megvalósulása, felmerül a kérdés, hogyan lehet ezt a bonyolult jelenséghalmazt vizsgálni. Az előadásokban bemutatjuk például, hogy melyek azok a folyamatok a beszédből, amelyeket a fonetika eszközeivel vizsgálni lehet, és milyen következtetéseket vonhat le ezekből az eredményekből a fonetikus. Szó esik továbbá a magánhangzók jellemzőiről a szopránéneklésben, valamit arról, hogy miért van akcentusunk, amikor idegen nyelven beszélünk.

17:00-17:30 Gráczi Tekla Etelka: Mi az a fonetika, és mivel foglalkozik a fonetikus?
17:30-18.00 Deme Andrea: Több mint beszéd – beszédhangok ejtése a szopránéneklésben
18.00-18:30 Juhász Kornélia: Harry Pottertől a Xiaomiig – az idegen nyelvi akcentus okairól

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testületének hatályos rendelkezése, illetve a 484/2020. Korm. rend 6/C.§ értelmében a rendezvény orrot és szájat elfedő maszkban, védettségi igazolvány bemutatása után látogatható. Védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lévő tizennyolc év alatti személyek védettségi igazolvány nélkül látogathatják a rendezvényt. A védettségi igazolványt az épületek bejáratainál ellenőrzik.

Alkalmak
2021-09-24
17:00 – 18:30

Hol?
1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A
3. emelet emelet 336.
Megközelítés: A épület 3. emelet 336.
Turnus helyszín: A épület 3. emelet 336.

Kinek ajánljuk?
általános iskola – felsős, középiskolás, egyetemista, felnőtt

Tudományág
bölcsészettudomány

Programtípus
Előadás

Szereplők
Markó Alexandra
Gráczi Tekla Etelka
Deme Andrea
Juhász Kornélia