Április 16. A HANG Világnapja

Április 16. A HANG VILÁGNAPJA. Az emberi kommunikáció alapvető eszköze a beszéd, és annak alapja a hang, a zönge.

Ezen a napon világszerte számtalan rendezvény hívja fel a figyelmet a hang szerepére, szépségeire és az esetleges problémákra. Ezek között találunk tudományos és ismeretterjesztő előadásokat, koncerteket és más kulturális eseményeket, de mesterkurzusokat, beszéd- és énektechnikai konzultációkat is ajánlanak a hang egészségével foglalkozó különféle szakemberek az érdeklődők számára. A különféle országokban kínált változatos programokat a http://world-voice-day.org/ honlapon gyűjtik össze.

A Kutatócsoportunk 2016-os megalakulása óta minden évben megemlékezett A hang világnapjáról. A pandémia előtti években élő előadásokkal, bemutatókkal, on-site játékos kísérletekkel vártuk a középiskolásokat, egyetemistákat és az érdeklődő nagyközönséget. Tavaly több napon át tettünk közzé és osztottunk meg a honlapunkon különféle, a hanggal és a beszéddel foglalkozó tartalmakat, előadásokat, interjúkat, dalokat (a korábbi tartalmak elérhetők a “World Voice Day” tagre kattintva).

Az idei évben egy online elérhető előadást készítettünk. Az előadó Gráczi Tekla Etelka, aki a zöngeképzés működéséről, a zönge beszédbeli szerepeiről beszél, sok-sok hangzó példával, és a témához kapcsolódó érdekességekkel kiegészítve a tudományos tényeket. Nézzék-hallgassák szeretettel, és vigyázzanak a hangjukra!