A hang világnapja — World Voice Day 2020; 4. rész

A hang világnapja kapcsán a hangképzési problémákról is szót kell ejteni. Mi is az a hangajak-/gégegyulladás? Mi a gégediéta? Hogyan beszél, akinek el kellett távolítani a gégéjét?

Számos probléma merülhet fel a gégénkkel, hangajkainkkal kapcsolatban. A 2020-as A hang világnapja alkalmából készült posztsorozatunk 2. részében dr. Fent Zoltán előadásában már hallhattunk ezekről. A hétköznapok során az egyik talán leggyakoribb a hangajkak gyulladása, amit egy megfázás, vírus vagy akár allergia, reflux vagy épp pszichés hatás is okozhat. Erről az alábbi interjúban Dr. Küstel Marianna beszél, ahogyan arról is, hogy miért fontos elkerülni ilyen esetekben a hangajkak terhelését, a dohányzást, és hogy mire érdemes figyelnünk tartós rekedtség esetén.

Kevésbé ismert, hogy a gége eltávolítása után is lehetséges a beszéd létrehozása. A rosszindulatú daganatok 2%-a a gégét érinti. Ezekben az esetekben a teljes vagy részleges gégeeltávolítás lehet az egyik megoldás. A gége és a hangajkak hiányában azonban a zöngeképzés hagyományos módja (ismét a jelen cikksorozat 2. részében dr. Fent Zoltán videójához utaljuk Olvasónkat) nem áll rendelkezésre. Egyéb módszerekkel azonban létrehozható hangzó beszéd. Az egyik lehetőség ilyenkor a nyelőcsőbeszéd. Ebben az esetben a nyelőcsőbe nyelt levegő kipréselésével a hangajkak helyett a nyelőcső bemenetét rezegteti meg a beszélő. Ebben az esetben az alapfrekvencia modulálása gyakorlott beszélőknél lehetséges. A másik lehetőség az elektronikus pótgége használata, amely állandó alapfrekvenciát bocsát ki. A készüléket az áll mögötti lágy szövetekhez illesztve a pótgége által létrehozott rezgésre épülhet a toldalékcsői artikuláció, a specifikus beszédhangok létrehozása. Ennek a beszédmódnak az eredménye az állandó frekvenciájú, nagy intenzitású alapfrekvencia miatt gépies. A harmadik lehetőség a hangprotézis beültetése. Ez egy szelep, amely a légáram irányítását végzi. Míg a nyelőcsőbeszéd esetében a nyelőcsőből áramló levegővel képez a beszélő hangot, hogy a nyelőcső bevezetésénél kialakult póthangszalagot megrezegtesse, a hangprotézis esetében a szelep átirányítja a tüdőből érkező levegőt, de ugyanúgy a nyelőcső bevezetése rezeg. Ebben a cikkben meg is hallgathatóak példák erre a három beszédmódra.