A hang világnapja — World Voice Day 2020; 5. rész

A hangképzés — ahogyan már láttuk — nemcsak önmagában nagyon összetett folyamat, de sok más funkcióval is összefügg: a légzéssel, az izmok feszességével és így tovább. Ha a hangunk nem működik megfelelően, ún. hangterápiát javasolnak. A Beszédjavítóban a gyerekek hangterápiája így zajlik, és láthatjuk, hogy mennyi minden beletartozik.

A hang azonban mindezen túl tünetként is funkcionálhat. Mire utalhat a hangunk, milyen betegségek első tünetei jelenhetnek meg a beszédben?

Ez a videó a 2019-es magyarországi FameLab versenyen készült. A FameLab a világ vezető tudománykommunikációs versenye, célja, hogy megtalálja azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos tudományos témákról. A felvételen 1 óra 3 perctől 3 percben, tehát röviden, de nagyon érthetően beszél Tulics Miklós Gábriel a BME TMIT doktorjelöltje arról, hogyan lehet bizonyos betegségeket azonosítani a beszédhangzás alapján. Miklós ezzel az előadással közönségdíjat nyert.