A hang világnapja – Hogyan működik? A hallásról és a beszédről érthetően — beharangozó

A hang világnapja (World Voice Day) nemzetközi programsorozat, amely mára már mozgalomként hirdeti az emberi hang fontosságát és szépségét (www.world-voice-day.org), idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A programsorozat keretében minden év április 16-án (és annak környékén) a világ minden táján a beszéddel, az emberi hanggal kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő előadások, valamint koncertek szerveződnek, melyeket a nemzetközi honlapra és a facebookra is feltölthetnek a szervezők (https://www.facebook.com/globalvoiceday), így az eseményekről bárki értesülhet.

Idén a programokhoz az MTA-ELTE Lendület Lingvális Artikuláció Kutatócsoport is csatlakozik. A programunk április 21-én (pénteken) 10 és 12 óra között kerül megrendezésre az ELTE “A” épületének (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A) földszintjén lévő 047-es teremben.

A program két rövid tudományos-ismeretterjesztő jellegű előadásból áll, melyeket az általunk használt eszközök és módszerek demonstrációja követ. A demonstráció során bemutatjuk a beszéddel foglalkozó kutatók fegyverarzenálját: egy akusztikai elemző szoftverrel láthatóvá tesszük a beszédet, és megnézzük azt is,hogy hogyan mozog a nyelv beszéd közben a szájüregben.

A felkért előadók és az előadás címe:

 

Prof. dr. Vicsi Klára DSc, habil. a BME TMIT beszédakusztikai Labor vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottság elnöke:

Hogyan működik az ép hallás, és hogyan óvhatjuk meg?

Klara_1a

Prof. dr. Hacki Tamás, habil. Regensburgi Orvostudományi Egyetem, Semmelweis Egyetem, ELTE:

Az emberi hang mint kommunikatív, fizikai és fiziológiai jelenség THacki

Közreműködik az ELTE Pro Musica Vegyeskar (vezényel: Besse Attila).

Várunk minden érdeklődőt!