A hang világnapja – Hogyan működik? A hallásról és a beszédről érthetően

WVD_logo_u-datum-01A hang világnapja alkalmából kutatócsoportunk a középiskolások és az egyetemisták számára szervezett rendezvényével a hang szépségét, fontosságát és sokszínűségét kívánta bemutatni 2017. április 21-én.

 

A rendezvényt dr. habil. Bodnár Gábor, az ELTE Zenei Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense nyitotta meg. Az ELTE Pro Musica Vegyeskara is szerepelt Besse Attila vezényletével.

DSC_0059 DSC_0073 DSC_0064

Prof. dr. Vicsi Klára DSc, habil. (a BME TMIT Beszédakusztikai Labor vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottság elnöke) Hogyan működik az ép hallás, és hogyan óvhatjuk meg? című előadásában a hallás folyamatát, annak sérülési lehetőségeit és megóvási módját, valamint az Óvd a füled! mozgalmat is bemutatta a hallgatóságnak. 

Prof. dr. Hacki Tamás, habil. (Regensburgi Orvostudományi Egyetem, Semmelweis Egyetem, ELTE) Az emberi hang mint kommunikatív, fizikai és fiziológiai jelenség címmel bemutatta, hogyan alakult ki a hangadás képessége az élet kezdetétől az élővilágban, és az emberi hang működéséről, fiziológiájáról szólt a hallgatóságnak.

DSC_0085   DSC_0117

DSC_0029   100_2669 (2)

Az előadások után demó következett.

DSC_0140DSC_0142Andrea és Tekla egy kedves önként jelentkező segítségével és hangjával megmutatta, mi is az a hangszínkép, hogyan néz ki beszédünk akusztikai lenyomata. A hallgatók pedig kitalálhatták, hogy az ejtett hangok között mi az a különbség, amely a képen látható eltérést okozza.

100_2670 (2)DSC_0148Tamás és Gergely a nyelv ultrahangos “mozi”-ját mutatta be. Egy kísérő tanár  vállalta, hogy felszereljék rá az ultrahangfejet tartó sisakot, és miközben különböző nyelvi feladatokat teljesít, bemutathassuk a nyelv működését.

DSC_0149

Játékkal is készültünk a középiskolásoknak: részben az előadásokkal, részben előadóinkkal, illetve a kutatócsoporttal kapcsolatos kérdésekből összeállított totóban mérhették meg tudásukat. A sikeres részvevőket kis csokoládéval, az Élet és Tudomány folyóirat számaival és egy csináld-magad-gégével jutalmaztuk.

DSC_0112    DSC_0048

DSC_0082    DSC_0127